Badanie poziomu cukru we natury – na czym wierzy a kiedy warto je spowodować? Badanie poziomu glukozy we natury to pewne z zwykłych badań diagnostycznych. Daje ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a naprawdę je przyjmować. Dowiedz się, kiedy udać się na poszukiwanie, a dodatkowo która jest prawda poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.
Badanie poziomu cukru we natury – na czym wierzy a kiedy warto je spowodować?
Kiedy zbadać poziom glukozy?
Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Chodzą do nich:
osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.
Kto powinien robić badanie poziomu glukozy? Każdy duży człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), osoby w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w kierunku wykrycia cukrzycy ciążowej), a także kobiety z linie zwiększonego ryzyka, m.in.:
cierpiące na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po przebytej cukrzycy ciążowej,
u których występuje podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?
Badanie poziomu glukozy uzyskuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej wybrać się na nie przed śniadaniem i zrezygnować z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, jaki stanowi używany i usuwany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może to okazać się zaniżony. Dobę przed testem warto też unikać tłustych posiłków i przetworzonych przekąsek.
Jak jest badanie?
Badanie poziomu glukozy polega na pobraniu próbki krwi z były łokciowej lub opuszki palca. Można stworzyć i test obciążenia glukozą, który polega na sprawdzeniu poziomu cukru we natury na czczo, a wtedy po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po upływie obecnego okresu poziom cukru powraca do normy. Jeżeli nie, jest wówczas objaw do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.
Norma cukru na czczo (u kobiet młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)
Norma cukru po jedzeniu (u kobiet młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)
Dlaczego poziom cukru rośnie po spożyciu posiłku?
Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji doprowadza do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina płaci za transport glukozy z naturze do tkanek – wpływa ona do ich wnętrza, oraz jej nadmiar magazynowany stanowi w wątrobie. Norma cukru po życiu jest to dziwna z jego poziomu na czczo. Gdy glukozy we natury jest zbyt mało, powraca do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może sprawić nawet do śpiączki.
Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy dostrzec objawy hiperglikemii. Chodzą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W współczesny zabieg organizm mówi o za wielkim stopniu glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, przekładający się stan hiperglikemii może tworzyć niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu lub nawet śpiączką.
zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?