Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O złym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od tradycyjna, jednak niewiele się zastanawiamy ponad tym, jak cukier wpływa na organizm. Czy zatem cukier to jedynie niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – lub istnieje trucizną?
Naukowcy w aktualnym etapie zmienili zdanie – odkryli, że toż nie tłuszcz ponosi winę za plagę otyłości w krajach dobrobytu. To cukier jest widoczny za nadwagę a otyłość, wtedy on uzależnia, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk zjada około 120 g cukru każdego dnia, stanowi wtedy równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Uważaj na inne nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, uważaj na inne nazwy cukru w zespole. Cukier może zatrzymywać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli którykolwiek z tych segmentów pojawi się w Twoim artykule spożywczym, zalecamy uwagę, gdyż ten wynik może liczyć dużo cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy dobra dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Także do cukru, słodzik może zatrzymywać się pod wieloma firmami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy lżejszy od cukru, dzięki czemu ważna wykorzystywać go w ścisłej części. Słodzik jakby nie zawiera też kalorii, dlatego nie wpłynie negatywnie na wagę. Kolejną zaletą słodzików stanowi wtedy, że nie psują zębów. To czy słodzik ma wady? Tak, należy szczególnie myśleć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą jeść osoby odpowiadające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ powoduje on toksyczny dla nich element. Nie chodzi stosować aspartamu w potrawach i napojach, które są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C stoi się on toksyczny i zostawia swoje strony słodzące, dlatego nie można łączyć go do kolorów i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu badań potrafią być kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany wchodzą w reakcje z niektórymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i delikatny spadek naszej zdolności opinie i mienia.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich sił witalnych, witamin i substancji mineralnych. To, co świadczy cukier, to dobre, rafinowane węglowodany. I to, co usunięto – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Robi to, wytwarzanie się toksyn – kwasu pirogronowego również różnych nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy akumuluje się w środka a sposobie nerwowym, a nienormalne cukry w mórz ciałkach krwi. Działa toż na oddychanie cel i zawiera brak niezbędnej ilości tlenu do bycia systemu.
Nie uznajemy sobie sprawy, że sami dodajemy się do zachwiania równowagi swego organizmu. Natura sama gwarantuje nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia cisze również dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze poważniejszą sumy pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i przechowywanych w polskim ciele. Przykładem potrafią stanowić bliskie kości oraz zęby, z których zostaje pobrane tyle wapnia, że powstaje nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na prawu, że cukry obok tłuszczów są w polskim układzie głównym źródłem energii, a to są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz owoce.
Nawet najmniejsza zawartość cukru, nie jest słaba dla naszego organizmu. Cukier wpływa na jakiś organ naszego ciała. Wątroba magazynuje cukier w strukturze glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) chroni ją także pomaga do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do naszej krwi w strukturze kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe idą do jakiejś stronę mięsa i gromadzona są w kilka wolnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy miejsca obecne są już wypełnione, kwasy tłuszczowe idą do aktywnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich roli, następnie tkanki ulegają degeneracji i zamieniają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek zaczyna się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces tworzenia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do własnych dań, staraj się wybierać sprawnie i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Mienia Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier stosować do pewnych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może korzystnie wpłynąć na bycie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?